Studiematerial

Metoder, verktyg, handledningar och inspiration

Samtalskort om demokratiska dilemman kris, handledning, handling och framtidstro 23-24

Samtalskort om aktuella demokratiska dilemman i samtiden. Vänder sig till ledare, lärare, förtroendevalda och personal.
ViMåstePrata.

Samtalskort om demokratiska dilemman

Dra ett kort! Korten vänder sig till ledare, lärare, förtroendevalda och personal. Hur står vi säkra och starka i demokratins namn? Hur hanterar vi komplicerade situationer - demokratiska dilemman
ViMåstePrata

Litteratur är kärnan i en fungerande demokrati, text

Vad gör litteraturen med oss? Och framför allt: vad gör avsaknaden av litteratur i ett samhälle med oss? Dett frågar Elnaz Baghlanian, verksamhetschef
Författarcentrum Öst.

Prata vidare, demokratiska samtal på gränsen

Hur ska folkbildningen hantera demokratiska samtal, verksamheter eller samarbeten som riskerar att hamna på gränsen för samhällets demokratiska grundvärderingar? Hur värnas demokratin och hur kan det demokratiska samtalet stärkas? Hur inkludera även dem som hyser misstro mot demokratiska processer?
Titta på seminariet!
Folkbildningsrådet och ViMåstePrata

Ingen självklarhet : om demokratins framväxt och utmaningar

Demokratins framväxt och utmaningar, från antiken till våra dagar, utifrån historiska, idéhistoriska och statsvetenskapliga perspektiv:
Jonny Hjelm och Christer Nordlund, professorer Umeå universitet.

Demokrati, lättläst

Beskrivning av vad demokrati är.
Forum för levande historia

Demokratifrågor och demokratins utveckling

Studie- och fördjupningsmaterial för arbetet med demokratifrågor och demokratins utveckling i Sverige. Målet är att väcka engagemang för demokratifrågor, öka kunskapen om den allmänna och lika rösträttens genombrott samt demokratins fortsatta utveckling i Sverige.
Sveriges Riksdag

Demokratipaket från MUCF

Ungas delaktighet och kunskap om demokratin är på sikt avgörande för demokratins överlevnad. Därför har MUCF tagit fram ett demokratipaket med verktyg och material som kan underlätta för dig att prata demokrati med unga i skolan och på fritiden.
MUCF

Att göra demokrati - i praktiken

I den här skriften återfinns viktiga och högst konkreta metoder för demokrati, i klassrum och cirklar för lärare och ledare. Här delar erfarna lärare med sig av sina arbetssätt. En skatt för demokrater.
Ett samarbete med Sveriges folkhögskolor.

100 år till (2022)

Fyra delar av antologin ”100 år till” att läsa!
Bland andra skriver Annika Ström Melin om demokratin i EU, Åsa Wikforss om digitala drömmar, Lennart Rhodin om. nationella minoriteters betydelse och Josefin Rönnbäck om kampen och motståndet till kvinnor i svensk politik.
Kommittén 100 år

Bildningsboxen, kommer i maj 2022

I maj 2022,. Ett nytt koncept för att tillgängliggöra forskning för en bredare allmänhet. Sveriges främsta forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. Essäerna spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi men är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Folkbildning av bästa snitt. Ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts förlag.

Intervju med Sofia Näsström

I sin nya bok Demokrati. En liten bok om en stor sak, ger Sofia Näsström svar på några av de mest centrala frågor som ställs om demokrati i tider av kris. Läs vår intervju med författaren bakom något så ovanligt som en bladvändare om demokrati!

Demokrati i ögonhöjd

Stöd till föreningsledare i att bemöta antidemokratiska uttryck, stärka organisationens demokratiska kultur och hantera hot och hat.
Forum

Demokratiska samtal, Forum för levande historia

Materialet består av tre teman som belyser olika perspektiv på demokrati. De tre temana är ”Tycka lika?”, ”Inflytande?”, ”Samma möjligheter?” Ni måste gå in som lärare för att kunna

Ny handledning för samtalskort

Lärarhandledning till samtalskort. Funkar för alla som vill hålla samtal.
Ett samarbete med Forum för levande historia.

Propaganda – risk för påverkan

Materialet består av fyra delar som behandlar olika perspektiv på propaganda och påverkan. Varje del består av två till tre steg. Riktar sig till högstadiet och gymnasiet. 
Forum för levande historia

Sverige, ett splittrat land, Lars Trädgårdh

Hur ser det ut i Sverige egentligen? Är det ett splittrat land? Vilka skillnader går att få fram? Artikel i tidningen Fokus juni 2021

Kurs för demokratiambassadörer

Kurs för dig som vill stärka demokratin, utbilda andra och utvecklas själv. Många vill försvara demokratin just där de är – på sin arbetsplats, i skolan, på stan, på nätet eller hemma.
Västerås folkhögskola, Svenska Röda Korset och Hyresgästföreningen

Demokrati

Ett färdigt lektionspaket med övningar som tillsammans tar ca 120 minuter, Reflektera över vilka möjligheter och risker det finns med att vi idag kan välja information och informationskanaler. I längden kan det innebära konsekvenser för demokratin, eftersom en fungerande demokrati kan sägas förutsätta att vi har gemensamma verklighetsbilder, att vi är informerade, att vi har politiska kunskaper och att vi kan delta i det politiska samtalet. Statens Medieråd

Demokratiska samtal

Klassrumsmaterial som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Hur ska vi prata för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati?
Forum för levande historia

Folkbildning mot nazism

Boka en folkbildare (flera språk) mot nazism för en kurs, föreläsning eller workshop?
Folkbildning mot nazism, ABF

Källkritik, historiebruk & rasism

Klassrumsmaterial som övar elever i källkritik och historiebruk genom fem händelser i Sveriges historia. Materialet riktar sig till högstadiet och gymnasiet.
Forum för levande historia

Samma värld

Material där du möter människor som förändrar världen. Med utgångspunkt i dessa berättelser kan vi fundera hur vi kan förändra världen.
Bilda

Tips: Nyutgåva av Demokratiska utmaningar - en livboj för demokratin

En rykande färsk version av Demokratiska utmaningar finns nu genom föreningen Ordfront fritt tillgänglig på democracy.se. Det är ett pedagogiskt material med omfattande metodbank för studiecirklar, föreningar och folkhögskolor kring en klassiskt förankrad demokratimodell: Demokratins ABC. 

Materialet har använts i hundratals workshops och utbildningar sedan första utgåvan kom 2008. Det är nu grundligt uppdaterat för att belysa utmaningarna vi står inför idag.  

Mitt val

Studiecirkeln Mitt val har som mål att öka viljan och kunskapen att vara med att påverka genom att delta i allmänna val. Målet är också att deltagarna ska våga säga vad de tycker och kunna göra välgrundade val för den egna vardagen och det egna livet. Målgruppen är personer som behöver enkel och begriplig information om demokrati och val.
Studieförbundet Vuxenskolan

Vår svenska demokrati

Material som lär dig mer om grundlagarna och vad grundlagarna betyder i relation till dig och dina rättigheter.
Norrbottens bildningsförbund, Folkbildning Mittnorrland och Folkbildning Västerbotten i samverkan med Edna Eriksson.

Vit - icke - vit

Ett digitalt studiematerial om
antirasistiskt arbete i ungdomsrörelsen.
LSU

Fria tankars hem

På sidan Fria tankars hem visar Studieförbundet Vuxenskolan hur de runt om i hela landet firar och uppmärksammar 100 års jubileet av demokratin genom att skapa plats för samtal, såväl fysiska som digitala, i cirklar och föreningar. Var du än bor finns något av SV:s närmare 20 000 cirkelledare redo. Kolla in!
Låt samtalen flöda i fria tankars hem!  
SV

Mer om Demokrati

På den här sidan kan du lära dig mer om hur demokratin i Sverige fungerar med information om bland annat grundlagarna, våra fri- och rättigheter, kontrollmakten och om mediernas roll i demokratin.

RFSU metodbank + Skarpnäcks folkhögskola

10 workshops som utvecklar kunskap och reflektion om samhällsfrågor. Demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter problematiseras utifrån historiska händelser och levnadsöden.
Forum för Levande historia

Kvinnors Kamp för rösträtt

KvinnSam - Nationellt bibliotek för genusforskning vid Göteborgs universitetsbibliotek, om svenska kvinnors kamp för rösträtt, med hjälp av gammalt och nytt material.

Kunskap om hbtq och likvärdigt bemötande

En fortbildning framtagen av Forum för levande historia som du gör när det passar dig. Kunskap om hbtqi-personers levnadsvillkor historiskt och i dag. Likvärdigt sätt, oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Sju avsnitt och ett kunskapstest, som du ser i boxarna här under. Avsnitten innehåller filmer, ljuddramer om bemötandesituationer samt faktatexter.

E-petitionen/e-förslaget

E-petitionen/e-förslaget är ett nytt verktyg för medborgardialog som används av flera kommuner i Sverige. På e-förslag.se hittas en populärvetenskaplig presentation där medborgardeltagande och -inflytande undersöks och följer utvecklingen i nutid med omvärlds- och mediebevakning.

Adams jäkligt lättlästa: Agenda 2030 (2021)

Jäkligt lättläst om Agenda 2030 av Adam Femling. De globala målen ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder. (källa: FN.se)

Uppdrag demokrati

Skarpnäcks folkhögskola har under 2020 haft ett samarbete med RFSU Stockholm kring mänskliga rättigheter - specifikt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR. Skarpnäcks folkhögskola tipsar alla om att använda RSFUs metodbank.

Demokratins grammatik

En praktisk handbok i föreningsdemokrati – en verktygslåda för dig som vill bilda en ny förening eller utveckla en befintlig.
Bilda