Handlingsutrymme, mod & gemenskap

- Folkbildningen som demokratibärare

Uppsala 11 april

Folkbildningen är och gör demokrati varje dag, i stort och smått. Samtidigt står vi inför stora utmaningar. Vad sker i omvärlden och hur påverkar det folkbildningen och demokratin nu och framåt? Detta var utgångspunkten för demokratikonferensen i Uppsala den 11 april när 60 deltagare från olika studieförbund samlades hos Vuxenskolan.

Dagen inleddes med att deltagarna med dialogen som verktyg fick lära känna varandra och gemensamt fundera över hur vi vill föra samtal. Därefter var det dags för dagens första programpunkt. David Samuelsson generalsekreterare Studieförbunden i samverkan och Thor Rutgersson, presskommunikatör och internationell samordnare Folkbildningsrådet beskrev ur sina olika perspektiv hur folkbildningens omvärld ser ut nu och hur de kommande demokrativillkoren kan påverka våra verksamheter. David Samuelsson konstaterade att studieförbunden redan gör mycket av det som beskrivs i förslaget till demokrativillkor. Det är visserligen lugnande, men vi behöver noga följa implementeringen av villkoren och hur de omsätts i verkligheten. Moderatorerna Teresa Haake, ABF och Josef Åhman, Folkuniversitetet samlade in frågor via menti som ställdes till David och Thor.

Efter en kort paus fylldes rummet av samtal då deltagarna reflekterade över demokrativillkor och demokratiutmaningar i Uppsala. Många av grupperna tog fasta på utmaningen i att fånga upp engagemang, särskilt bland yngre. Alla grupper skrev sina utmaningar på blädderblock som sedan sattes upp på väggarna runt om i lokalen.

När lunchen var avklarad klev Marit Bergman, artist och folkbildningsvän, upp på scenen. Hon spelade flera låtar bland annat på temat mod. Hon berättade också varför studieförbunden är så viktiga för henne, både som ung punkare i Rättvik och som vuxen med insikten om att studieförbund och kulturinstitutioner står för ett “nät” som är avgörande för demokratin.

Marit följdes av Edna Eriksson, idé- och strategiutvecklare av mänskliga fri- och rättigheter, som också pratade om mod och att vi inte kan vara modiga själva, men tillsammans. Hon varnade för totalitära krafter och att vi måste ha kunskap om lagstiftning om våra grundläggande rättigheter för att kunna försvara dessa. Hon menade att folkbildningen är ett viktigt redskap både för att sprida kunskap och för att organisera. Vi måste prata och vi måste handla var hennes budskap.

Med glass och kaffe i händerna var det sedan dags för deltagarna att återkomma till sina demokratiutmaningar. Alla gick runt i lokalen och samtalade om de olika utmaningarna som stor på papparsarken för att sedan skriva dit sina förslag på lösningar. Dokumentationen finns här och förmedlas till alla deltagare och arrangörer.

Efter samtalen samlades alla igen för att lyssna till den avslutande panelen med David Sameulsson, Edna Eriksson, Bodil Larsson Frånlund, Sensus, Peter Erickson, ABF, Fredrik Sjöberg, Studieförbundet Vuxenskolan. Panelen tryckte på att nu måste studieförbund och civilsamhälle hålla ihop mer än någonsin. Samtidigt fanns det hopp om att vi snart kommer finna oss i ett mer folkbildningsvänligt klimat.

En film med några av de medverkande från konferensen i Uppsala.

Marit Bergman med gitarr på scen i lila ljus - Foto: Dena Eidi
David Samuelsson pekar på en bild med texten "Folkbildningen är äldre än demokratin" - Foto: Dena Eidi
Marit Bergman med gitarr på scen i lila ljus - Foto: Dena Eidi
Vit ballong med texten "Studieförbunden samlar Sverige" - Foto: Dena Eidi

Film och foto: Dena Eidi