Hudiksvall 20 mars

Handlingsutrymme, mod och gemenskap

- En konferens om folkbildningen som demokratibärare i en oviss tid

Dagen inleddes Jon-Erik Flodin, ordförande för Gävleborgs länsbildningsförbund och Hanna Schubert, ViMåstePrata. 

Moderatorerna Kristina Wicksell Bukhari och Jerry Ask tog över och värmde upp deltagarna med en menti som bland annat visade att många hoppades på inspiration, möten med kollegor och inspel inför framtiden. 

Som incheckning fick deltagarna testa ViMåstePratas dialogkort vilket ledde till livliga samtal om vad som behövs för en god dialog. Dessa samtal fick bli en påminnelse om att vi ska ha ett gott samtalsklimat under dagen. 

Genom en liten film där tre verksamhetsutvecklare kort berättade inleddes ett litet pass om demokratiska dilemman i en folkbildarvardag. Frågan om vilka dilemman man möter diskuterades vid borden och deltagarna uppmanades att anteckna hur de tänkt för att temat skulle komma upp igen på eftermiddagen. 

Efter en kort paus var det dags för David Samuelsson att ge en lägesbild av folkbildningen och dess omvärld. I en diskussion om hur vi når grupper som står långt ifrån demokratin dök det upp tankar om hur vi kan nå unga och personer som är födda i diktaturer. Ett annat dilemma som togs upp var att medierna rapporterar kritiskt om studieförbund på grund av att de samarbetar med vissa grupper. Det kan göra att man inte vågar samarbeta, då det kostar för mycket. 

Alice Andersson stod för dagens kulturinslag med saxofon och synt då hon framförde ett folkmusikaliskt medley till folkbildningen. Alice vävde in sin syn på varför folkbildningen är så viktig för demokratin. 

När lunchen var avklarad presenterade Gävleborgs länsbildningsförbund sin bildningsresa där de visar för regionens kommuner hur viktigt det är med är med folkbildningen. Än så länge har resan nått tre stopp. Sammanfattningsvis kan man säga att tjänstepersonerna är mycket positiva till studieförbunden, men politikerna inte är så kunniga. Alla studieförbund arbetar gemensamt för att få dit politiker från alla partier. 

Linnea Manzanares föreläste sen utifrån rubriken temat “modig folkbildning”. Linnea tog sig själv och sina släktingar som exempel när hon beskrev vad som är “folk i folkbildningen” och uppmanade deltagarna att inkludera fler.  

Grupparbetet som följde tog fasta på hur vi ska agera framåt. När grupperna skrivit ner demokratiska utmaningar för folkbildningen i Gävleborg gick de sedan över till lösningar. Grupparbetena dokumenteras av ViMåstePrata. 

Sist på dagen sammanfattade en panel av flera medverkande dagen och uppmanade till fortsatta samtal. Länsbildningsförbundet avslutade med att bjuda in till en liknande träff om ett år. 

En kort film med medverkande från dagen

Film och foto: Dena Eidi

Tröja med texten Vuxenskolan - Fotograf: Dena Eidi

Foto: Dena Eidi